Taal

Que Viva Mexico! DVD

Eisenstein, Sergej

Moskwood Media, paperback, 1931, ISBN 9789059392069
Montage uit 1979 van Grigori Alexandrov aan de hand van oorspronkelijke beelden en origineel materiaal uit de jaren 1931- 32. De film is vertolkt door inwoners uit verschillende streken in Mexico. De proloog is een huldebetoon aan de Maya`s en hun architectonische meesterwerken.

De eerste episode, SANDUNGA, speelt zich af in het pre-feodale Mexico met een huwelijksfeest als kerngegeven. De tweede episode, MAGUEY, bevat het dramatische liefdesverhaal van een arme peon en zijn verloofde. Het derde verhaal, FIESTA, handelt over het leven van het Mexicaanse volk onder het Spaanse koloniale bewind. Van de vierde episode, SOLDADERA, bestond nauwelijks filmmateriaal maar zou het hebben over de vrouwelijke soldaten die met het revolutionaire leger optrokken. In de epiloog gaat het over de herdenking van slachting die representatief is voor Mexico in de jaren 1920- 1930.

Eisensteins onvoltooide film, een afgesprongen project, is een kluif voor filmhistorici. Eisenstein was naar de V.S. vertrokken om er de geluidsfilm te bestuderen maar het klikte niet met de Hollywoodproducenten. Via de Mexicaanse schilder Diego De Rivera (1886-1957) en links-intellectuele Mexicanen zakte Eisenstein naar Mexico af voor het draaien van deze episch bedoelde film over het Mexicaanse volk en zijn revolutionaire streven.

Er werd elf maanden gedraaid en in totaal 70.000 meter celluloid geschoten maar toen lieten de financiers het afweten. Uit de kilometers stroken werd in de loop der tijden een aantal films gemonteerd waaronder THUNDER OVER MEXICO (1933) van Sol Lesser, TIME IN THE SUN (1939) van Marie Seton, MEXICAN PROJECT (1954) van Jan Leyda en deze QUE VIVA MEXICO !, een geslaagde bundeling van alle bestaande rushes van het QUE VIVA MEXICO !- project, met een structuur zoals door Eisenstein op papier gezet, hoewel door het vele geknoei met de oorspronkelijke negatieven aardig wat materiaal onherstelbaar beschadigd werd. De werkelijk fantastische beelden zijn van cameraman Edouard Tissé.
Op voorraad
€ 12,90
Search engine powered by ElasticSuite