Taal

De jonge helden van de Sovjet-Unie

Een confrontatie met het verleden
Halberstadt, Alex
Uitgeverij Pluim, 380 blz., paperback, 2020, ISBN 9789083073514
‘In dit urgente en betoverende boek maakt Halberstadt de balans op van zijn familie en de geschiedenis.’ – Andrew Solomon

Alex Halberstadts zoektocht naar zijn vader brengt hem terug naar zijn gekwelde en raadselachtige geboorteland Rusland, waar het leven onder het Sovjetregime drie generaties van zijn familie heeft gebroken. In Oekraïne spoort hij zijn grootvader op, wellicht de laatste bodyguard van Jozef Stalin die nog in leven is. Hij keert terug naar Litouwen, de geboortegrond van zijn Joodse moeder, om de erfenis van de Holocaust en het verzwegen antisemitisme onder de loep te nemen. En hij zoekt zijn geboorteplaats Moskou op, waar zijn grootmoeder kleding voor de echtgenotes van de Sovjetdominees ontwierp, zijn moeder dissidenten in een psychiatrisch ziekenhuis troostte en zijn vader niet zonder risico zijn brood verdiende door Amerikaanse platen op de zwarte markt te verkopen.

Tijdens deze reis onderzoekt Halberstadt ook zijn eigen verhaal: dat van een immigrant die is opgegroeid in New York, de zoveelste zoon die door het woelige tij van politiek en geschiedenis van zijn vader werd gescheiden. ‘De jonge helden van de Sovjet-Unie’ is een ontroerend onderzoek naar de dunne scheidslijn tussen geschiedschrijving en biografie. Wanneer Halberstadt op zoek gaat naar de trauma’s die zijn familie hebben gevormd, legt hij bloot hoe angst, lijden en woede van generatie op generatie worden doorgegeven. En hij realiseert zich ook: naties, net als mensen, hebben trauma’s die doordringen tot in de ziel van hun burgers.
‘Een liefdevol en treurig verhaal, maar ook sceptisch, verrassend, en vaak erg grappig.’ – The New York Times

Alex Halberstadt (1970) is journalist en schrijver van non-fictie. Hij werd geboren in Moskou en verhuisde in 1980 met zijn familie naar New York.
De vertaling van dit boek is van Leen Van Den Broucke en Gretske de Haan.
Op voorraad
€ 23,99
Search engine powered by ElasticSuite