Taal

Russische literatuurgeschiedenis

Deel 1
Weststeijn, Willem G.

Atlas Contact, 544 blz., paperback, 2020, ISBN 9789045042992
“Buitengewoon leerzaam en boeiend […], het geeft een verbijsterend volledig beeld van de mooiste literatuur ter wereld.” NRC Handelsblad

In deze heruitgave van Willem Weststeijns ‘Russische literatuurgeschiedenis’ wordt de opkomst van ’s werelds meest vooraanstaande literaire gebieden uitvoerig besproken. De Russische literatuur behoort tot de grootste ter wereld. Eigenlijk is dat een wonder, want tot de negentiende eeuw stond ze geheel in de schaduw van andere Europese literaturen, of liever gezegd: ze bestond eigenlijk niet. Vanaf 1800 werd dat anders en nog geen honderd jaar nadien, na Poesjkin, Gogol, Toergenjev, Tolstoj, Dostojevski en Tsjechov, had de Russische literatuur de eerste plaats in de wereld veroverd. En met auteurs als Boenin, Boelgakov, Pasternak, Achmatova, Mandelstam, Solzjenitsyn, Brodsky en vele anderen heeft het moderne Rusland vervolgens zijn grote literaire traditie voortgezet. In de twee delen Russische literatuurgeschiedenis geeft Willem Weststeijn een geweldig beeld van een literatuur die magnifieke schrijvers heeft opgeleverd.
Ook de werken van de Russische auteurs die in de schaduw van de groten hebben geschreven en minder bekend zijn geworden, zijn vaak van een zeldzaam hoog niveau. Die komen uitgebreid aan bod, met name in deel 2.

Willem G. Weststeijn is emeritus hoogleraar Slavische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel gepubliceerd over de Russische literatuur, zowel wetenschappelijk als in Nederlandse kranten en tijdschriften. Hij is nu bezig met de vertaling van het werk van de Russische futuristische dichter Velimir Chlebnikov.
Op voorraad
€ 39,99
Search engine powered by ElasticSuite