Taal

De twaalf stoelen

Roman in drie delen
Ilf, Ilya & Jevgeni Petrov
Pegasus, 374 blz., paperback, 2021, ISBN 9789061434832

Vertaald door Frans Stapert. Nagelopen, van noten en nawoord voorzien door Sander Brouwer.

'De twaalf stoelen' uit 1928 van het schrijversduo Ilja Ilf en Jevgeni Petrov werd direct bij verschijnen door het lezerspubliek enthousiast ontvangen en is ook nu nog steeds een populaire schelmenroman. Met de beschrijving van de zwerftocht door Rusland wordt een satirisch portret van de Sovjetmaatschappij en de Nieuwe Economische Politiek (NEP) in de jaren twintig geschetst. 'De twaalf stoelen' is in Rusland vele malen herdrukt en tweemaal verfilmd.

 

...het is dan ook toe te juichen dat dit charmante, maar heel barokke werk nu weer te lezen is in het Nederlands, bovendien in een prachtige vertaling.
- Manu Waegemans in HET LAATSTE NIEUWS

Als Hippoliet Vorobjaninov op 15 april 1927 van zijn stervende schoonmoeder verneemt dat ze na de Revolutie van 1917 haar juwelen in een stoelzitting heeft verborgen, verandert zijn leven radicaal. Ten prooi aan goudkoorts verwisselt de vooraanstaande ex-edelman zijn stoffige baantje van griffier der burgerlijke stand voor het ongewisse bestaan van avonturier en goudzoeker. Al snel valt hij in handen van beroepsoplichter Ostap Bender. Samen met deze ‘grote combinator’ kan de speurtocht naar de stoel – onderdeel van een ameublement van twaalf – beginnen.
Op voorraad
€ 25,00
Search engine powered by ElasticSuite