Taal

Herkomst

Stanišic, Saša

Ambo|Anthos, 368 blz., paperback, 2020, ISBN 9789026352041

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021

De autobiografische roman Herkomst van Saša Stanišic gaat over Stanišic' vlucht van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Winnaar van de Deutsche Buchpreis 2019.

Herkomst van Saša Stanišic is een autobiografisch meesterwerk dat werd bekroond met de Deutsche Buchpreis 2019. De roman staat tevens op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2021.

'Herkomst is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers. De zomer toen mijn grootvader zo uitbundig danste dat hij op de voet van mijn grootmoeder trapte en ik bijna niet geboren werd. De zomer toen ik haast verdronk. De zomer toen Angela Merkel alle grenzen openstelde, die leek op de zomer toen ik naar Duitsland vluchtte. Herkomst is een ode aan mijn grootmoeder die lijdt aan dementie. Terwijl ik mijn herinneringen orden, verliest zij de hare.’

Herkomst is een meesterwerk, waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Vertaald door Annemarie Vlaming. 

Op voorraad
€ 25,99
Search engine powered by ElasticSuite