Taal

Catherine the Great and Potemkin

The imperial love affair
Sebag Montefiore, Simon

Orion Publishing Co., 640 blz., paperback, 2019, ISBN 9781780228341
“Een van de grote liefdesverhalen uit de geschiedenis, zoals die van Napoleon en Josephine, en Marcus Antonius en Cleopatra ... Uitstekend geschreven, met oogverblindende beheersing van details en literaire flair.” Economist

Catherina de Grote (1729-1796) is een van de grootste vrouwelijke heersers uit de geschiedenis, een intelligente, meedogenloze en ambitieuze keizerin die zo'n 34 jaar over Rusland regeerde. Catharina breidde de grenzen van het Russische rijk uit, onder meer door Oekraïne en de Krim in beslag te nemen. Ze stimuleerde kunst en cultuur, hoewel haar bewind allerminst verlicht te noemen is.

Bijna net zo beroemd is de lijst van haar vele geliefden: tijdens haar regeerperiode had Catharina twaalf opvallend jonge minnaars. Als ze genoeg had van een minnaar beloonde ze hem met een landgoed en lijfeigenen en nam ze een nieuwe. Veel van deze mannen vervulden belangrijke functies aan het hof, vooral Grigori Potjomkin.
Prins Potjomkin - flamboyant en getalenteerd - was de liefde van haar leven en haar mederegeerder.

Op basis van hun intieme brieven en uitgebreid onderzoek beschrijft Sebag Montefiore dit succesvolle politieke partnerschap.

Simon Sebag Montefiore (Londen, 1965) is historicus, journalist en auteur van onder andere ‘Stalin: Het hof van de rode tsaar’, dat werd uitgeroepen tot History Book of the Year.
(nog) niet leverbaar
€ 19,95
Search engine powered by ElasticSuite