Taal

Een land om te leven

Honderd dagen protest in Wit-Rusland
Beld, Ardy

Uitgeverij Aspekt, 314 blz., paperback, 2021, ISBN 9789464241006
Wit-Rusland, ook Belarus genaamd, heeft 9 miljoen inwoners en is gelegen tussen Polen, Litouwen, Letland, Oekraïne en Rusland. Sinds 1994 wordt de voormalige Sovjetrepubliek met harde hand geregeerd door Aleksandr Loekasjenko. Op 9 augustus 2020 werd hij volgens de officiële versie voor de zesde keer op rij met grote meerderheid herkozen als president. Svetlana Tichanovskaja, de enige toegelaten kandidaat van de democratische oppositie, werd gedwongen naar Litouwen te vluchten. Na de uitslag gingen maandenlang honderdduizenden Wit-Russen de straat op om nieuwe verkiezingen, de vrijlating van alle politieke gevangenen en een einde van het politiegeweld te eisen. Dit boek bevat interviews met politici, muzikanten en andere bekende en onbekende deelnemers aan de protesten. Met een chronologie van nieuws en achtergrondinformatie worden de gebeurtenissen op de voet gevolgd.

Journalist en cartoonist Ardy Beld (1975) is geboren en getogen in Goor, Twente. Als vertaler Russisch en Duits (Hogeschool Maastricht) studeerde en werkte hij een aantal jaren in Rusland. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Duitsland.
Als journalist raakte hij vorig jaar zomer onder de indruk van de massale protestbeweging die er na de door dictator Aleksandr Loekasjenko gewonnen presidentsverkiezingen op gang kwam. In zijn boek Een land om te leven beschrijft hij de eerste honderd dagen van de volksprotesten in de voormalige Sovjetrepubliek.
Op voorraad
€ 18,95
Search engine powered by ElasticSuite