Taal

Onderweg naar de revolutie

Lenins brieven vanuit de trein
Lenin, Vladimir

Boom, 256 blz., paperback, 2020, ISBN 9789024432776
"Kameraden! We leven in een zo kritische tijd en de gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op dat een publicist het risico loopt voortdurend achter de feiten aan te lopen of feiten te missen, vooral als zijn schrijfsels met een zekere vertraging het licht zien. Ik ben me daar terdege van bewust, maar toch voel ik me gedwongen om me met deze brief tot de bolsjewieken te richten, omdat de weifelingen die ik met grote vastberadenheid bestrijd, werkelijk ongehoord zijn en een rampzalig effect kunnen hebben op de partij, op de beweging van het internationale proletariaat en op de revolutie."
Fragment uit 'Brief aan de kameraden' 29/30 (16/17) oktober 1917

In februari 1917 was Vladimir Iljitsj Lenin een in Zürich gestrande, anonieme politieke emigrant én de leider van een politieke splintergroepering. Hij had maar weinig betrouwbare contacten in Rusland, en volgde de gebeurtenissen daar via de internationale pers. In oktober leidde hij de eerste succesvolle socialistische revolutie.

Aan de hand van brieven en andere geschriften die hij op weg naar zijn vaderland schreef, onder andere in een verzegelde treinwagon, lezen we wat er in de tussentijd gebeurde. We maken kennis met een bezeten, soms gefrustreerde, maar tegelijk steeds koel-strategisch denkende revolutionair.

Lenins persoonlijke inspanningen waren cruciaal, omdat hij op een sleutelmoment in de geschiedenis 'de juiste man op de juiste plaats' was. In een door oorlog, jarenlang wanbestuur, politieke fragmentatie, honger en ziekte geteisterd land nam hij tijdens een machtsvacuüm de beslissingen die niemand anders durfde te nemen. Het verhaal van de aanloop naar de Oktoberrevolutie wordt in dit boek verteld zoals nooit eerder: van binnenuit.
Op voorraad
€ 32,50
Search engine powered by ElasticSuite