Taal

De geschiedenis van een stad

Saltykov-Sjtsjedrin, Michail
Pegasus, 288 blz., paperback, 2018, ISBN 9789061434498

★★★★- De Volkskrant

"Het is unieke literatuur, die meer weg heeft van Monty Python dan van enig andere roman in de negentiende of twintigste eeuw. (...) Als iemand de nietsontziende leugenachtigheid van het kwaad, en de stupide welwillendheid van het goede heeft beschreven – dan hij."

- Sjeng Scheijen in Sir Edmund

De Russische schrijver Michail Saltykov-Sjtsjedrin (1826-1889) staat bekend als de grootste satiricus van de Russische literatuur. Saltykov werd dan ook door bekende Russische schrijvers als Ivan Toergenjev en Maksim Gorki bewonderd. Deze roman 'De geschiedenis van een stad', wordt tot één van zijn meesterwerken gerekend. De roman speelt zich af in de stad Gloepov (van het Russische woord 'gloepy', wat dom of dwaas betekent), en deze staat voor Rusland in het algemeen.

Saltykov geeft een schitterende parodie op de Russische geschiedenis, waar in vaak onbekwame heersers de macht uitoefenen en het volk zich neerlegt bij alle van hogerhand uitgevoerde maatregelen, hoe wezenloos en krankzinnig die ook mogen zijn. Het boek is vandaag de dag nog even relevant voor de huidige politieke situatie in Rusland, als dat het destijds was in het Tsaristische tijdperk.

Vertaald en van een inleiding voorzien door Willem G. Weststeijn.

Op voorraad
€ 21,50
Search engine powered by ElasticSuite