Taal

De glazen tuin

Țîbuleac, Tatiana
Pegasus, 230 blz., paperback, 2023, ISBN 9789061434948

Vertaling uit het Roemeens door Charlotte van Rooden.

Tatiana Țîbuleac (1978) is een Moldavisch-Roemeense schrijfster. Ze werd geboren in Chișinău en studeerde journalistiek en communicatie. Zij woont in Parijs. Țîbuleac debuteerde in 2014 met een verhalenbundel. In 2017 verscheen Vara în care mama a avut ochii verzi (De zomer waarin mijn moeder groene ogen had), waarmee zij nationaal en internationaal doorbrak.

Met De glazen tuin won zij in 2019 de EU-prijs voor de literatuur.

Lastotsjka wordt op haar zevende geadopteerd door Tamara Pavlovna, die haar uit een weeshuis op het platteland meeneemt naar Chișinău, hoofdstad van de Sovjetrepubliek Moldavië. Daar moet ze haar adoptiemoeder helpen met het verzamelen en schoonmaken van lege flessen, leert ze Russisch en groeit ze op te midden van een groep bijzondere mensen, zoals veteraan Zahar Antonovici, de prachtige Ekaterina, de Joodse dokter Bella Isaakovna, de Kolonel met zijn rozentuin, en de eenogige jongen Pavlik, die nooit speelt maar er alleen bij staat.

Wanneer de Russen in de jaren negentig veranderen in ‘bezetters’ en de ‘Moldavische taal’ plaats moet maken voor het Roemeens, ontstaan er taalconflicten en etnische spanningen tussen haar buren. De invloed van radicale politieke veranderingen, de zoektocht naar de eigen identiteit, maar ook het opgroeien van meisje naar vrouw en moeder worden vanuit het perspectief van Lastotsjka indringend beschreven.

Haar verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag doorwerken.
Op voorraad
€ 24,50
Search engine powered by ElasticSuite