Taal

Dzjan

Platonov, Andrej
Pegasus, 190 blz., 2013, ISBN 9789061431961
Vertaald door Jan Robert Braat, met een nawoord van Thomas Langerak. Derde herziene en uitgebreide druk.
Een klein volkje in de barre woestijn van Midden-Azië heeft zichzelf 'Dzjan' ('ziel' of 'leventje') genoemd, omdat het niets anders bezit dan een ziel, een leven.
Dit 'volk' is een samenraapsel van armoedzaaiers uit alle windstreken, vegeterend aan de uiterste rand van het bestaan, voor wie het leven een ondraaglijke kwelling is waarvan alleen de dood verlossing biedt. Eén van hen, door toeval in Moskou terechtgekomen en daar opgegroeid, keert terug naar zijn geboortestreek om zijn volk te redden. Hij denkt het een nieuw gelukkig bestaan te kunnen bieden.

De Russische schrijver Andrej Platonov (1899-1951) schreef 'Dzjan' omstreeks 1935. De publicatie werd afgewezen en pas in 1964, dertien jaar na zijn dood, is het voor het eerst verschenen. De roman werd enthousiast ontvangen en vele malen herdrukt.
Toen aan het eind van de jaren negentig het archief van Platonov toegankelijk werd, bleek dat de cesuur op bijna iedere bladzijde van de tussen 1964 en 1978 in de Sovjet-Unie verschenen uitgaven veranderingen had aangebracht en dat het slot was aangepast.

Dzjan geldt als een hoogtepunt in zijn oeuvre.
de huidige, geheel herziene uitgave gaat uit van de tekst in het in 2010 te Moskou verschenen verzameld werk.
Op voorraad
€ 17,50
Search engine powered by ElasticSuite