Taal

Na de bevrijding

Aantekeningen over de Goelag 1946-1956
Skarga, Barbara
De Bezige Bij, 432 blz., gebonden, 2022, ISBN 9789403107226

Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent 25 jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. En dan word je opgepakt door het Russische leger, eindeloos verhoord en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.
Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na de bevrijding is een urgent boek, nu een beter begrip van de complexe realiteit en verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is.

'Zoveel van wat Skarga heeft beschreven, is weer pijnlijk herkenbaar geworden. De Russische retoriek over de nood om het buurland te bevrijden van fascisten. Mensen die op treinen oostwaarts gezet worden. Honger als wapen. Voor een beter begrip van het heden en verleden zou iedereen Na de bevrijding moeten lezen.'
Uit de inleiding van Alicja Gescinska

Op voorraad
€ 34,99
Search engine powered by ElasticSuite