Taal

Verzameld werk: poëzie 4

Poëzie 4
Chlebnikov, V.
Filonov, 224 blz., gebonden, 2020, ISBN 9789081867559
vertaling door Willem G. Weststeijn.
Velimir Vladimirovitsj Chlebnikov (1885 - 1922) was één van de eerste Russische futuristen, wiens complexe verzen een belangrijke invloed hebben gehad op de Russische poëzie in de Sovjet-tijd.

Chlebnikov werd geboren in een wetenschappelijk begaafde familie en studeerde zowel wiskunde als taalkunde. Het was nog in zijn studententijd dat zijn ideëen om de poëtische taal de renoveren zich begonnen te ontwikkelen. Rond 1912 ontmoette hij de beroemde Vladimir Majakovski, en ze werden samen het middelpunt van de Futuristische beweging in Rusland, die zich verzette tegen het op dat moment dominante mystieke en betekeniszoekende Symbolisme.

Chlebnikov experimenteerde veel met taal en bedacht een 'translogische taal', waarbij hij nieuwe woorden opnam in zijn werk en waarmee hij frisse, levendige, maar lastig te begrijpen gedichten schreef. Klank was hierbij vaak belangrijker dan betekenis. Chlebnikov droeg een grote invloed uit en zijn experimentele werk inspireerde vele dichters.
Verzameld Werk - Poëzie 4 bevat vertalingen van Willem G. Weststeijn van de gedichten die Chlebnikov tussen 1917 en 1921 schreef.
Op voorraad
€ 17,50
Search engine powered by ElasticSuite