Taal

Aforismen

Vertaling en nawoord Jan Paul Hinrichs
Don-Aminado
De Wilde Tomaat, 52 blz., 2018, ISBN 9789082687156
'Behandel uw eigen vrouw alsof ze niet uw vrouw is, maar die van iemand anders', 'Ooggetuigen zijn de gevaarlijkste vertellers'...

Het zijn aforismen van Don-Aminado, pseudoniem van de Joods-Russische schrijver Aminad Petrovitsj Sjpoljanski (1888-1957). Hij werkte als advocaat en schrijver in Moskou en week na de revolutie uit naar Parijs. Zijn aforismen, gedichten en feuilletons, die in kranten verschenen, genoten onder Russische emigranten een grote bekendheid. Na zijn dood was het decennia stil rond Don-Aminado. Na de perestrojka volgde een herontdekking van zijn werk in Rusland.

De aforismen van Don-Aminado doen vaak algemeen menselijk aan, maar herkenbaar blijven de specifieke omstandigheden van het emigrantenbestaan die eraan ten grondslag liggen. Daarin ligt ook de originaliteit van dit werk dat zich met al zijn sarcastische humor, gecomprimeerdheid en scherpzinnigheid met het beste in het aforistische genre kan meten.

Aforismen is de eerste substantiële uitgave van Don-Aminado die in vertaling verschijnt. Het nawoord van vertaler Jan Paul Hinrichs bevat een introductie op zijn leven en werk.
Op voorraad
€ 8,90
Search engine powered by ElasticSuite