Taal

De lange adem van Stalin

Roemenen, Hongaren en Moldaviërs op weg naar Europa
Hilbrink, Coen
Amsterdam University Press, 224 blz., paperback, 2023, ISBN 9789464560848
'Als je maar de juiste vrienden hebt en de politiek laat voor wat die is, kun je een goed leven hebben.'
Niet ver voorbij Wenen begint het Europa waar de adem van Jozef Stalin nog voelbaar is. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs leven er nog altijd met de nasleep van het Verdrag van Trianon en de Conferentie van Yalta; verscheurende dwangbevelen die na de wereldoorlogen door de overwinnaars aan deze landen zijn opgelegd.

Coen Hilbrink trok naar het gebied en sprak met bewoners over de marginaliteit van hun bestaan. Flora, een wasvrouw die voor haar landgenoten nooit meer was dan een paria. Een oude Roma die de vroegere, communistische tijd verheerlijkt. Een Transsylvaanse baron die als vijand van de staat tot aan zijn pensioen dwangarbeid verrichtte. Concrete mensen, wier levensverhalen je laten zien wat het betekent Hongaar, Roemeen of Moldaviër te zijn. Mede-Europeanen ook, die je tegen de achtergrond van de geschiedenis van hun landen pas echt kunt leren kennen. Landen, die eind februari 2022 opeens frontlijnstaat werden.

COEN HILBRINK is historicus. Hij maakte een groot aantal reizen door Oost-Europa en was in 1992 getuige van de geboorte van Moldavië, Transnistrië en Gagaoezië. Van zijn hand verschenen boeken over illegaliteit, verzet, collaboratie en spionage in oorlogstijd.
Op voorraad
€ 24,99
Search engine powered by ElasticSuite