Taal

De lotgevallen van de brave soldaat Švejk

Hašek, Jaroslav
Pegasus, 876 blz., paperback, 2018, ISBN 9789061432784

In najaar 2024 zal er een nieuwe vertaling verschijnen, rechtstreeks uit het Tsjechisch vertaald door Kees Mercks!

Jaroslav Hašek (1883-1923) was journalist en schrijver. 'Švejk' schreef hij kort na de Eerste Wereldoorlog waarbij hij putte uit zijn eigen leven in Praag, aan het front en in krijgsgevangenschap.

 

De brave soldaat Švejk behoort tot de wereldliteratuur. Zijn lotgevallen, die in deze komische, blijvend moderne, satirische roman zijn vastgelegd, verschenen in vele talen en werden meerdere malen verfilmd.

De roman speelt in de Eerste Wereldoorlog, als de hondenkoopman Švejk wordt ingelijfd in het Oostenrijks-Hongaarse leger dat oorlog voert tegen de Russen. Op zijn tocht naar het oostfront beleeft hij de wildste avonturen. Švejk is daarin de schijnbaar argeloze, altijd vriendelijke soldaat die, door elk bevel letterlijk te nemen en tot in het absurde uit te voeren, het autoritaire gezag en militaristisch gedrag op universele wijze te kijk zet.

Alle vier de delen in één band.

Josef Lada (1887-1957) gaf de brave soldaat zijn onvergetelijke uiterlijk. Zijn oorspronkelijke illustraties zijn in deze uitgave opgenomen. Met een nawoord van Kees Mercks. Vertaald door Roel Pieters. 5e druk.

(nog) niet leverbaar
€ 32,50
Search engine powered by ElasticSuite