Taal

De reparatie van de wereld

Šnajder, Slobodan

Wereldbibliotheek, 480 blz., paperback, 2020, ISBN 9789028450462

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021

Vera en Kempf hadden elkaar gedood als ze elkaar in de Tweede Wereldoorlog waren tegengekomen. Want Kempf is een Kroaat met Duitse wortels, die bij de SS vocht voordat hij deserteerde. En Vera is een Kroatische communiste, die als partizaan de nazi's bestreed waar ze kon. Ze ontmoeten elkaar pas na de oorlog, worden verliefd en zetten een zoon op de wereld, de verteller van de roman. Maar hoeveel ze ook van elkaar houden, het besef dat ze ooit vochten in twee kampen die elkaar op leven en dood bestreden, wordt steeds moeilijker te dragen.

‘De reparatie van de wereld’ is een grote historische roman en een tragische liefdessaga. Hij beschrijft het lot van een vrouw en een man die voor elkaar bestemd leken te zijn. Maar op de na-oorlogse puinhopen van Midden-Europa ontkomt niemand aan de last van het verleden.

“Een meesterwerk van de Europese literatuur, een panorama van een kapotte wereld die de verteller alleen door in de tijd terug te blikken nog eenmaal repareren kan.” Der Standard

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948) studeerde Engels en filosofie voordat hij zich toelegde op het schrijven. Hij geldt als een van de grootste hedendaagse Kroatische schrijvers en wordt nu eindelijk ontdekt in het buitenland.
Uit het Kroatisch vertaald door Roel Schuyt.
Op voorraad
€ 29,99
Search engine powered by ElasticSuite