De spoken van Visegrád
Wijdeven, Ivo van de
Spectrum, 288 blz., 2018, ISBN 9789000354795
'De spoken van Visegrád' beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, weggedrukt door de communistische tijd, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.
De vier Centraal-Europese landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije zijn verenigd in de Visegrád-groep, een naam die verwijst naar een conferentie uit de 14e eeuw. Na de val van het IJzeren Gordijn werden ze met open armen in de EU verwelkomd, maar nu worden ze vaak als dwarsliggers gezien. De Hongaarse premier Orbán en zijn Visegrád-collega’s hebben hele andere toekomstplannen dan Merkel en Macron.
Er is een reëel gevaar dat de Visegrád-groep het steeds minder nauw neemt met Europese regels, normen en waarden. De Visegrád-4 lijken te vergeten dat je als lid van de voetbalvereniging ook bardienst moet draaien. Ze tornen daarmee aan het fundament van de Europese Unie.