Taal

Een grillige zomer

Oost! 3
Vančura, Vladislav
Pegasus, 112 blz., 2017, ISBN 9789061434313

★★★★ - Volkskrant Magazine

Vertaling en inleiding Kees Mercks.

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.

Een saai, half ingeslapen stadje, een zwembad in de rivier, een druilerige zomer, verveling alom. Totdat de rust verstoord wordt door de komst van een rondtrekkend circusartiest met zijn bevallige assistente, die hun kamp opslaan op het stadsplein. De badmeester, de majoor en de abbé denken er het hunne van en raken ieder voor zich verstrikt in hun pogingen het de bevallige assistente naar de zin te maken.

Vladislav Vančura (1891-1942) is de schrijver van deze humoristische, maar ook nostalgische novelle uit 1926. Samen met zijn inmiddels bekendere tijdgenoot Karel Čapek wordt hij gerekend tot de grote namen in het Tsjechische interbellum. Zowel de novelle als de verfilming ervan in 1967 werden klassiekers in de Tsjechische literatuur en filmografie. Gevleugeld werd de onderkoelde zinsnede van de badmeester: ‘Deze trant van een zomer komt me nogal ongelukkig voor.’

"Een grillige zomer is een boekje om te herlezen, dit proza verjongt, en ik zie dan ook uit naar de verhalen van Vančura die nog dit jaar uitgegeven zullen worden." - Johannes van der Sluis, Tzum.

"Met vaste hand tekent Vancura zijn antihelden, die hun verbaliteit als een masker ophouden, teneinde ons niet hun droeve binnenkant te hoeven tonen." - Arjan Peters, Volkskrant Magazine. (★★★★)

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.

Op voorraad
€ 16,00
Search engine powered by ElasticSuite