Taal

Herinneringen

Van Moskou naar de Zwarte Zee - 1919
Teffi
Pegasus, 232 blz., 2017, ISBN 9789061434276

★ ★ ★ ★ - De Volkskrant

Vertaling en nawoord Lena Hemmink

“Meeslepend beschrijft Teffi sureële situaties in tijden van extreme chaos." – Arjan Peters in De Volkskrant (★ ★ ★ ★ ) “Wat betreft de gewiekste argeloosheid steekt Teffi 'De brave soldaat Švejk' naar de kroon.” - Guus Bauer via Tzum download recensie (110 kB)

Net als het overgrote deel van de Russische intelligentsia verwelkomde Teffi de revoluties van 1905 en 1917. Na de machtsovername door de Bolsjewieken in 1918 werd echter al snel duidelijk dat zij, met haar adellijke afkomst en haar onafhankelijke, scherpe geest, groot gevaar liep te worden gearresteerd. Toen ze in 1919 uit Moskou vertrok had Teffi nog goede hoop om binnen afzienbare tijd terug te keren. De strijd tussen de Witten en het Rode Leger was immers nog lang niet beslecht. Maar het liep anders: na omzwervingen door Zuid-Rusland en Oekraïne verliet ze Rusland, om er nooit meer terug te keren.

Nadezjda Aleksandrovna Lochvitskaja (1872-1952), zoals Teffi officieel heette was in het Rusland van voor de Revolutie een gevierd auteur, wier humoristische schetsen en columns hoog gewaardeerd werden. 'Herinneringen' vormt qua omvang het grootste prozawerk van Teffi. Zij slaagt er in om met een lichte toon een indringend beeld te scheppen van de woelige, soms gruwelijke jaren rond de Russische Revolutie, en van het levenslot van vele van haar landgenoten op de vlucht.

Op voorraad
€ 18,50
Search engine powered by ElasticSuite