Taal

In de provincie en andere verhalen

Zamjatin, Jevgeni
Kelderuitgeverij, 176 blz., 2012, ISBN 9789079395125

Vertaald door Tom Eekman

Vertaling uit het Russisch en voorwoord, Tom Eekman (1923-2012). 'De wereld wordt alleen leefbaar door ketters.'(1919) Deze uitspraak kenmerkt de Russische schrijver Jevgeni Zamjatin (1884-1937) en zijn werk. Hij was zelf zo'n ketter, in zijn stijl van schrijven, in de keuze van zijn onderwerpen en in zijn leven. Hij werd gearresteerd en verbannen in het tsaristische Rusland en het bolsjewistische Rusland maakte in de jaren twintig publicatie van zijn werk onmogelijk, zodat hij uiteindelijk moest uitwijken naar Frankrijk.

Zijn verhalen zijn al even bijzonder. Hij schaafde eraan tot ze tot de kern teruggebracht waren. Ze kregen daarmee een geheel eigen, directe en bijzondere stijl. Met het eerste verhaal in dit boek In de provincie vestigde hij in een keer zijn naam als schrijver. In Rusland wordt hij de laatste jaren beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de vorige eeuw. Het merendeel van de negen hier opgenomen verhalen is niet eerder in het Nederlands vertaald.

Bevat In de provincie, De grot, De buik, Het voorteken, Kameraad Tsoerigin heeft het woord, De landmeter, De speelkamer, De leeuw en De koster.

Op voorraad
€ 19,50
Search engine powered by ElasticSuite