Taal

A Mirror in Macedonia

Folberg, Neil
Lecturis, 104 blz., gebonden, 2021, ISBN 9789462264021
Met een nawoord van professor Ilina Jakimovska van het Instituut voor Volkenkunde en Antropologie, Sts. Cyrillus en de Methodius Universiteit in Skopje, Macedonië.
Neil Folberg werd in 1971 door Macedonië aangetrokken vanwege de levendige volkscultuur. Hij ontving een beurs van de University of California in Berkeley om vijf maanden lang het landschap en de mensen van dit ruige, bergachtige land, dat toen deel uitmaakte van Joegoslavië, te fotograferen. Zijn werk werd bemoeilijkt door de politie en staatsveiligheidsdiensten.

In zijn essay schrijft Folberg over het werk, de sociale en artistieke context en over zijn gesprekken met de docenten bij wie hij studeerde, de fotografen Ansel Adams en William Garnett. Na vijftig jaar terugkijkend op deze periode, schrijft Folberg: “Waar zijn al die anonieme mensen die ik ontmoette, elk met een verhaal? Waar zijn ze vandaag? Ze zijn allemaal hier, in deze afbeeldingen. Maar tot mijn verrassing zie ik, terugkijkend door deze ramen, een spiegel die mezelf weerkaatst, een 21-jarige student uit Berkeley. Ik kijk naar mezelf terwijl ik mijn statief en camera opstel op een openbaar plein, waar mensen om me heen stromen, zich ermee bemoeien en aangetrokken of afgestoten worden door mijn camera. Geheime agenten volgen me, maar ik zie ze niet. Ik observeer mezelf in de spiegel van de tijd.”

Neil Folberg werd geboren in San Francisco in 1950. Hij woont nu in Israël, waar hij Vision Gallery in Jeruzalem runt. Folbergs vele boeken omvatten And I Shall Dwell Among Them & Celestial Nights (Aperture, New York). Zijn foto’s werden wereldwijd getoond in musea en galerieën en bevinden zich in grote museumcollecties.
Op voorraad
€ 35,00
Search engine powered by ElasticSuite