Taal

Siberian Exiles 3

The story of Marju and the legacy of the Atomic Gulag
Heinermann, Claudia
Claudia Heinermann / Selfpublished, 520 blz., gebonden, 2022, ISBN 9789081408950
In slechts beperkte oplage leverbaar!
Siberian Exiles 3 is gebaseerd op het verhaal van Marju, een Estse gedeporteerde, die naar de grens van Kazachstan werd gedeporteerd en daar in 1953 getuige werd van van de ontploffing van de eerste waterstofbom.

In 1945 werd Marju's vader gearresteerd en naar een Goelagkamp in Kazachstan gestuurd. Marju en haar moeder kwamen terecht bij een kolchoz in Zuid-Siberië aan de grens met Kazachstan. Ze werden tewerkgesteld als landarbeiders op de uitgestrekte steppe, waar Marju in 1953 getuige was van de ontploffing van de eerste waterstofbom.

Claudia Heinermann reisde naar Kazachstan op zoek naar sporen van de Goelagkampen waar Marju's vader en andere Baltische staatsburgers gevangen zaten, en om de geschiedenis van de nucleaire testlocatie in Semipalatinsk te ontrafelen. Ze wilde weten of er een verband was tussen het Goelag-systeem en het Russische atoomproject dat het begin van de Koude Oorlog inluidde.

Tijdens haar reizen bracht Heinermann enkele dagen door op de nucleaire testlocatie en bezocht ze Kurchatov, het voormalige administratieve centrum van de testlocatie. Ze sprak met oud-medewerkers, die onder geheimhoudingsplicht op de testlocatie hadden gewerkt, en ging naar de dorpen die al jaren in de fall-out zone lagen. Ze sprak met ooggetuigen die in hun jeugd de paddenstoelwolken hadden zien opkomen en de aarde hadden zien trillen.
Op voorraad
€ 75,00
Search engine powered by ElasticSuite