Taal

Bokkenzang

Vaginov, Konstantin

Woord in Blik, 208 blz., paperback, 2021, ISBN 9789491389290
Konstantin Vaginov werd in 1899 geboren in Sint-Petersburg. Hij stamde af van Duitsers die in de 17e eeuw naar Rusland waren gekomen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de familienaam Wagenheim veranderd in Vaginov.
Vaginov publiceerde verschillende dichtbundels. Aan het begin van de jaren ’20 sloot hij zich aan bij de Acmeïsten. Hij schreef ook proza en was korte tijd betrokken bij Oberiu. Hij stierf in 1934 aan tuberculose.
De roman Bokkenzang (in het Grieks: tragedia) dateert uit 1928 en wordt wel hét meesterwerk van de Russische roaring twenties genoemd. De stijl is burlesk, de sfeer is die van Nescio: de geschiedenis van een reeks 'dichtertjes' en hun meisjes, die gezamenlijk ten onder gaan aan de tijd, het huwelijk en de geschiedenis. Een citaat: 'Je hebt geen Petersburg meer. Je hebt Leningrad; maar met Leningrad hebben we niets te maken, een schrijver is doodkistenmaker van beroep, geen wiegeliedjesdichter. Zo werkt de auteur thans aan de kist voor de zevenentwintig jaar die zijn leven telt. Hij steekt zijn neus in de lucht en... ruikt een lijk. Dus komt er een kist.'
Vertaald door: Arie van der Ent
Op voorraad
€ 19,50
Search engine powered by ElasticSuite