Taal

Kanada

Bárcena, Juan Gómez

Wereldbibliotheek, 176 blz., paperback, 2021, ISBN 9783906910345
Vertaald uit het Spaans Nadia Ramer.
Een naamloze man keert na de oorlog terug naar huis in Hongarije, vermagerd, zonder spullen, zonder sleutel. Zijn buurman ziet hem aankomen, herkent hem en zegt goed voor het huis gezorgd te hebben. Maar er ontbreken dingen, en het is vies. De man sluit zich op in zijn studeerkamer, terwijl zijn huis volstroomt met tijdelijke bewoners - zogenaamd neven van de buurman. Na enige tijd wordt er een drukpers het huis binnengesleept. Het gevaarte wordt in de kamer naast hem gezet en spuwt van vroeg tot laat illegaal anticommunistisch drukwerk uit.

De naamloze hoofdpersoon wordt zich bewust van zijn verleden: hoe hij als gevangene in Kanada te werk was gesteld, de barak in Auschwitz waar de spullen van de gevangenen werden opgeslagen.

Er zijn veel boeken verschenen over de Holocaust, maar een boek als dit was er nog niet. Kanada is een meeslepende roman over het effect van een oorlogstrauma op haar slachtoffers. Geschreven met een directe aanspreekvorm, laat dit meeslepende werk niemand onberoerd.
Op voorraad
€ 20,00
Search engine powered by ElasticSuite