Taal

Niemand zal ontkennen dat ik uw Aardbol aan mijn pink draag

Chlebnikov, Velimir
Pegasus, 189 blz., 2018, ISBN 9789061434450

Inleiding en vertaling door Willem G. Weststeijn

Velimir Chlebnikov (1885 - 1922) vormde samen met Vladimir Majakovski (1893 - 1930) en Aleksej Kroetsjonych (1886 - 1968) de kern van het Russische futurisme. Als 'dichter van de Revolutie' kreeg Majakovski internationaal de meeste bekendheid. Samen met Kroetsjonych ontwikkelde Chlebnikov de 'zaoem', de bovenverstandelijke taal, vol neologismen, zelfgemaakte en soms geheel onbegrijpelijke woorden. De poëtische wereld die hij schiep was echter aanzienlijk rijker dan enkel deze 'woordschepperij'. In die wereld komt alles samen: van de Slavische tot Egyptische mythologie tot aan beschrijvingen van contemporaine gebeurtenissen (Eerste Wereldoorlog en Revolutie) en utopische toekomstvisioenen. Om greep op de wereld te krijgen probeerde Chlebnikov 'de wetten van de tijd' te ontdekken.

Chlebnikov is in de eerste plaats dichter, maar ook in zijn proza komt zijn enorme veelzijdigheid volledig tot zijn recht. Na in de Sovjettijd te zijn doodgezwegen wordt hij nu erkend als een van de origineelste auteurs die de Russische literatuur heeft opgeleverd. Zijn invloed op de huidige literatuur is dan ook groot.

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.

Op voorraad
€ 17,50
Search engine powered by ElasticSuite