Taal

Morozov

The story of a family and a lost collection
Semenova, Natalya
Yale University Press, 288 blz., gebonden, 2020, ISBN 9780300249828
Een eeuw Russische cultuur gedestilleerd in het verhaal over het leven van Ivan Morozov, de uitbundige, luie, vriendelijke en excentrieke kleinzoon van een lijfeigene die Monet en Matisse naar Moskou bracht.

Morozov (1871-1921), een rijke textielhandelaar in Moskou, begon in 1900 op een bescheiden manier kunst te kopen, totdat hij tijdens een reis naar Parijs een voorliefde kreeg voor de avant-garde. Hij verwierf werken van onder meer Monet, Pissarro en Cezanne. In tegenstelling tot zijn vriendelijke rivaal Sergei Sjtsjoekin verzamelde hij zowel Russische als Europese kunst. In totaal gaf hij 1,5 miljoen frank uit aan 486 schilderijen en 30 sculpturen, meer dan enige andere verzamelaar in die tijd.
Na de Russische Revolutie werd de collectie door het Sovjetregime geconfisqueerd. De werken werden later verdeeld tussen het Poesjkinmuseum in Moskou en de Hermitage in Leningrad.

De Engelse vertaling van ‘Morozov: The Story of a Family and a Lost Collection’ is gepubliceerd ter gelegenheid van de tentoonstelling The Morozov Collection die in het najaar van 2021 in Parijs te zien zal zijn.

Natalya Semenova (1951) is kunsthistoricus en woont in Moskou.
Op voorraad
€ 34,95
Search engine powered by ElasticSuite