Taal

Sebald Rutgers' reis naar de Revolutie

Olink, Hans

Pegasus, 256 blz., paperback, 2020, ISBN 9789061434658
Hans Olink is journalist en schrijver. Hij publiceerde reeds meerdere titels over Nederlanders die naar de Sovjet-Unie trokken, zoals 'Een Siberische tragedie' en 'Vermoorde droom'.

Sebald Justinus Rutgers (1879-1961) was een Nederlandse, communistische ingenieur die actief was bij de opbouw van de industrie in de Sovjet-Unie.

In 1918 vertrok hij, samen met zijn vrouw Bartha vanuit New York via Japan naar de Sovjet-Unie om als een van de eerste Nederlanders te helpen bij de opbouw van de communistische staat. In deze biografische schets volgt Olink hem op de barre tocht door de Sovjet-Unie naar Moskou.

 

Achterflaptekst Sebald Rutgers’ reis naar de revolutie

Zijn verlangen naar een socialistische wereld is zo groot dat de Nederlandse ingenieur Sebald Rutgers de zakenwereld van New York verruilt voor een onzeker leven in het revolutionaire Rusland.

Met zijn vrouw Bartha probeert hij in 1918 via Vladivostok Moskou te bereiken. Al spoedig blijkt de reis dwars door Rusland allesbehalve eenvoudig en niet van gevaar ontbloot te zijn. Revolutionairen, mensjewieken, bolsjewieken, Witten, Tsjechen en Hongaren maken het een hachelijke tocht. Met de overvolle Transsiberië Express, en als de trein het af laat weten met paard en wagen, boot en boemeltrein, komen ze uiteindelijk in Moskou aan.

Op 18 september, drie maanden na zijn vertrek wordt hij in Moskou ontvangen door Vladimir Iljitsj Lenin, die ziet dat Rutgers een waardevolle bijdrage kan leveren aan de nieuwe staat. En ook voor Bartha blijkt nog een bijzondere rol weggelegd … Wat gebeurde er met het geld en de juwelen van de tsarenfamilie?

Hans Olink (1949) is schrijver, documentairemaker en journalist. Eerder publiceerde hij over Nederlanders in de Sovjet-Unie de boeken ‘De vermoorde droom’ en ‘Een Siberische tragedie’. Daarnaast is Olink bekend van de biografie van A. den Doolaard ‘Dronken van het leven’.

 

Op voorraad
€ 19,90
Search engine powered by ElasticSuite