Taal

Roman zonder leugens

Mariëngof, Anatoli
Pegasus, 221 blz., paperback, 2022, ISBN 9789061434917

Vertaling en nootsgewijze achtergronden Robbert-Jan Henkes en Elena Pereverzeva

In deze roman wordt de vriendschap tussen Anatoli Mariëngof en Sergej Jesenin uitgelicht. Het speelt zich af in de woelige jaren na de Oktoberrevolutie toen het communisme nog in de kinderschoenen stond. Een aantal jaar zijn Mariëngof en Jesenin onafscheidelijk, ze werken samen in een uitgeverij, wonen samen, dragen werken aan elkaar op en lopen allebei als een ware dandy rond in een maatpak en hoge hoed. Dit verandert allemaal rond de tijd dat Jesenin zijn toekomstige vrouw ontmoet, de blootsvoetsdanseres Isadora Duncan. Ook Mariëngof ontmoet in die tijd zijn toekomstige vrouw, Anna Nikritina, met wie hij intrekt in het huis waar hij eerst samen met Jesenin woonde. Wanneer Jesenin samen met Duncan op wereldreis gaat, komt hun vriendschap er niet meer bovenop. Jesenin begint steeds meer te drinken en raakt zijn vrienden door achterdocht kwijt. Uiteindelijk hangt hij zichzelf op, gescheiden van zijn vrouw, alleen in hotel Angleterre.

In dit openhartige verhaal wordt Jesenin van zijn voetstuk gerukt en krijgen we een heel andere kant te zien van deze nog altijd zeer beroemde en befaamde boerendichter. Mariëngof beschrijft niet alleen de mooie kanten van Jesenin, maar ook zijn achterdocht, argwaan, alcoholisme, zijn angst om alleen te zijn. Zoals je wel kan begrijpen viel deze roman niet bij iedereen in goede aarde, het wordt ook wel honend ‘leugens zonder roman’ genoemd.
Jesenin dwaalde af van het ‘juiste’ pad van de boerendichters en viel voor het imaginistisch gedachtengoed. Het imaginisme stelt dat het beeld van het grootste belang is in de poëzie, metaforen zijn daarom essentieel en werkwoorden worden als onnodig beschouwd. Voor de machthebbers waren deze teksten onacceptabel. Ook Roman zonder leugens kon geen bekoring vinden, kort nadat het gepubliceerd was in de Sovjet-Unie in 1927 werd het in de ban gedaan en het duurde tot 1988 tot dit boek weer uitgegeven kon worden in de Sovjet-Unie.
Op voorraad
€ 24,50
Search engine powered by ElasticSuite