Taal

Dubbelpresentatie Avertsjenko en Een keizerlijke vluchtelinge

Graag nodigen wij u uit voor een bijzondere dubbelpresentatie van twee titels die recent bij onze uitgeverij verschenen:

op vrijdag 28 november van 17.00 uur tot 19.00 uur


Arkadi Avertsjenko, Een dozijn messen in de rug van de revolutie | Дюжина ножей в спину революции
Slavische Cahiers 20
Pegasus & Stichting Slavische Literatuur, 138 blz., pap. (ISBN 9789061433941) € 14,50

Arkadi Avertsjenko (1881-1925) stond voor de revolutie met zijn populaire tijdschrift ‘Satiricon’ bekend als ‘de koning van de lach’. De communisten moesten niets hebben van zijn humor en verboden het blad. In de emigratie zette Avertsjenko zijn werk met verve voort, waarbij hij nu in talloze verhalen en schetsen het leven in de Sovjet-Unie op de korrel nam.

Martine Artz, Een keizerlijke vluchtelinge
Het leven van Marina Petrovna Romanova 1892-1981
Pegasus, 240 blz., geb. (ISBN 9789061433880) € 22,90

Marina Petrovna Romanova (1892-1981) was een familielid van de laatste Russische tsaar. Zij groeide op aan het Russische hof en vestigde zich in 1919 in Frankrijk, op de vlucht voor het revolutionaire geweld. Na een lang en bewogen leven overleed zij als straatarme kunstenares in een dorpje in de Provence. Haar laatste jaren bracht zij door in zelfgekozen eenzaamheid - haar man was overleden, kinderen had zij niet en met haar keizerlijke familieleden had zij het contact allang verbroken.

Het levensverhaal van vorstin Marina vormt een hoofdstuk uit de familiesage van de Romanovs, die weer in haar geheel deel uitmaakt van de geschiedenis van Rusland. Het lot van deze illustere en tragische dynastie die drie eeuwen over Rusland heeft geheerst staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling.

Zowel Avertsjenko als Marina Romanova zijn in het buitenland gestorven, van hun geboortegrond gevlucht voor de Russische revolutie.

De vertalers van Arkadi Avertsjenko zullen aanwezig zijn en ons iets meer vertellen over het waarom van het vertalen van deze voor Nederland onbekende schrijver.
Martine Artz, de schrijfster van Een keizerlijke vluchtelinge zal daarna iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van deze biografische schets.

 

U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen.
Kunt u ons berichten of u komt?

Met vriendelijke groet,
alle medewerkers van Pegasus

Search engine powered by ElasticSuite