Taal

Lezing Guido van Hengel over 'Roedel'

Roedel: Verhalen over mensen en honden in voormalig Joegoslavië

Donderdag 21 oktober van 17.00 tot 19.00uur

bij Pegasus (Singel 367)

Guido van Hengel komt 21 oktober bij Pegasus vertellen over Roedel. Hij gaat in op zijn inspiratiebronnen in de wereldliteratuur (Boelgakov, Tsjechov, Grass), over het werk van Elias Canetti, Svetlana Boym en Zygmunt Bauman, en hij zal misschien nog wat voorlezen. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Straathonden in Bosnië zijn veel meer dan straathonden alleen. Ze staan symbool voor de naoorlogse transitie, ze zijn de obsessie van Westerse toeristen, voor sommigen vormen ze een plaag, en anderen houden ze een spiegel voor. Hoe is het om buiten de orde te scharrelen? Wat betekent het om tegelijkertijd product en afval te zijn van de menselijke samenleving?

Roedel (Van Oorschot, 2021), het laatste boek van historicus Guido van Hengel, bevat verhalen en reportages over honden en mensen in voormalig Joegoslavië. Het werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2021 en kreeg goede pers in onder andere De Standaard, bij Humberto Tan op Radio 1 en in het NRC Handelsblad.

Guido van Hengel is historicus en schrijver. In 2014 publiceerde hij De Dagen van Gavrilo Princip, een cultuurgeschiedenis van de Jonge Bosniërs en een levensbeschrijving van de beroemde moordenaar van Franz Ferdinand in Sarajevo, 1914. In 2018 publiceerde hij De zieners, over een paar obscure visionairen en utopisten van Europa tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

 

Lezing Guido van Hengel over 'Roedel'
Search engine powered by ElasticSuite