Taal

Presentatie Chlebnikov

UITNODIGING PRESENTATIE


Velimir Chlebnikov Niemand zal ontkennen dat ik uw Aardbol aan mijn pink draag
Pegasus | OOST! 5 | 190 pagina's | ISBN 978 90 6143 445 0 | € 17,50

op 7 september 2018 van 17.00 uur tot 19.00 uur
bij Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

Willem G. Weststeijn, die dit prozawerk vertaalde en ook de inleiding schreef, zal ingaan op leven en werk van Chlebnikov, en zijn invloed op de Russische literatuur.

Acteur Eddie Kagie zal daarna enkele verhalen uit deze bundel voordragen.

De serie OOST! wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Processpecialisten, Amsterdam.
Ook zij zullen aanwezig zijn om deze nieuwe titel ten doop te houden.  

Velimir Chlebnikov (1885-1922) vormde samen met Vladimir Majakovski (1893-1930) en Aleksej Kroetsjonych (1886-1968) de kern van het Russische futurisme. Als ‘dichter van de Revolutie’ kreeg Majakovski internationaal de meeste bekendheid. Samen met Kroetsjonych ontwikkelde Chlebnikov de ‘zaoem’, de bovenverstandelijke taal, vol neologismen, zelfgemaakte en soms geheel onbegrijpelijke woorden. De poëtische wereld die hij schiep was echter aanzienlijk rijker dan enkel deze ‘woordschepperij’. In die wereld komt alles samen: van de Slavische en Egyptische mythologie tot aan beschrijvingen van contemporaine gebeurtenissen (Eerste Wereldoorlog en Revolutie) en utopische toekomstvisioenen. Om greep op de wereld te krijgen probeerde Chlebnikov de ‘wetten van de tijd’ te ontdekken.

Chlebnikov is in de eerste plaats dichter, maar ook in zijn proza komt zijn enorme veelzijdigheid volledig tot zijn recht. Na in de Sovjettijd te zijn doodgezwegen wordt hij nu erkend als een van de origineelste auteurs die de Russische literatuur heeft opgeleverd. Zijn invloed op de Russische literatuur van nu is groot.

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.


U bent hierbij van harte uitgenodigd!
Graag horen wij of u aanwezig zult zijn via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch: 020-623 11 38.

Presentatie Chlebnikov
Search engine powered by ElasticSuite