Taal

Presentatie 'Een menselijk wezen?!' van Tsjavtsjavadze

Amsterdam, 18 juni 2015,

Met veel genoegen nodigen wij u uit voor de feestelijke presentatie van het eerste deel in onze nieuwe serie OOST!.

Op donderdag 25 juni van 17.00 tot 19.00 uur houden we

Ilia Tsjavtsjavadze, Een menselijk wezen?! ten doop.


Vertaalster Svetlana Meisner zal iets vertellen over leven en werk van deze in Nederland onbekende 19e-eeuwse Georgische schrijver, en waarom dit werk het verdiende vertaald te worden.

Hierna brengt de Georgisch-Russische voordrachtskunstenares en poëzievertaalster Nina Targan Mouravi enkele Georgische gedichten ten gehore.

De novelle Een menselijk wezen?!, een bitterzoete, maatschappijkritische aanklacht, werd voor het eerst gepubliceerd in Tbilisi in 1863.  Het was de literaire uitdrukking van de sociale crisis die de Georgische maatschappij in die dagen teisterde. De lijfeigenschap bestond nog steeds, en werd meer en meer onderwerp van discussie. In bepaalde kringen ontstond enorme ophef over de novelle, en Ilia en zijn medestanders, waaronder ook de dichter Akaki Tsereteli, werden als verraders van de traditionele waarden bestempeld. Uiteindelijk werd tussen 1865 en 1871 de lijfeigenschap langzaam maar zeker afgeschaft.

Prins Ilia Tsjavtsjavadze (1837-1907) was een Georgisch schrijver, dichter, journalist en jurist, en voorman van de Georgische nationalistische beweging tijdens de Russische heerschappij over Georgië. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grondleggers van het moderne Georgië.
 

In de serie OOST! zal nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers verschijnen. OOST! wordt deels mogelijk gemaakt door een bijdrage van De Processpecialisten. Mede namens hen bent u dus van harte uitgenodigd. U zult nog veel van OOST! horen.

Iedereen is welkom bij deze feestelijke bijeenkomst, maar kunt u ons telefonisch (020) 623 11 38 of per mail (pegasus@pegasusboek.nl) even laten weten dat u komt?

Search engine powered by ElasticSuite