Taal

Presentatie van de biografie 'Wilhelmina Triesman, een Nederlandse in Leningrad'


Het eerste exemplaar zal door schrijfster Janine Jager worden overhandigd aan de dochter van Wilhelmina Triesman, de in Nederland woonachtige Lidia Danilina. De inleiding wordt verzorgd door oud-Ruslandcorrespondent voor NRC Handelsblad Laura Starink.

Wilhelmina Triesman verloor haar Nederlandse nationaliteit toen zij in 1920 met een Russische zeeman trouwde. Als communiste en ‘politieke emigrante’ vluchtte zij in 1925 met haar gezin naar de Sovjet-Unie. Onder zeer moeilijke omstandigheden slaagde zij erin om in Leningrad een nieuw leven op te bouwen. Toen zij na de oorlog wilde terugkeren naar Nederland, mocht zij het land niet verlaten.

Zij maakte van de nood een deugd en werkte zich op tot wetenschappelijk medewerkster van de Kunstkamera. Aan belangrijke gasten van dit beroemde museum werd zij voorgesteld als nasja Gollandka, ‘onze Hollandse’. Als vertaalster en docente bracht zij het Nederlandse culturele erfgoed onder de aandacht van Russen en stond zij aan de wieg van de vakgroep neerlandistiek aan de Leningradse universiteit. Wilhelmina Triesman heeft zo op een bescheiden en tegelijk indrukwekkende manier een gezicht gegeven aan de Nederlands-Russische betrekkingen in de vorige eeuw.

Janine Jager (1955) is historica en werkt als freelance onderzoekster, schrijfster en vertaalster. Zij publiceerde verscheidene boeken en artikelen over geschiedenis, cultuur en politiek in Rusland.

In het Parool van 5 september j.l verscheen een lovende recensie van Hans Renders.


Search engine powered by ElasticSuite