Taal

Presentatie Vera Panova

Beste Pegasus-vriend,
 
Graag nodigen wij je uit voor de presentatie van een nieuw Slavisch Cahier:
 
Vera Panova, Volodja en andere verhalen
(Pegasus & Stichting Slavische literatuur | 129 pag. | paperback | € 18,50)
Vertaald door Eva van Santen, inleiding Willem G. Weststeijn
 
De presentatie vindt plaats op vrijdag 24 november van 16.00 tot 18.00 uur bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).
 
Programma:
16.00 uur: Inloop en welkom
Eerst zal kort ingegaan worden op leven en werk van Vera Panova en daarna zal Eva van Santen vertellen over deze vertaling en een fragment voorlezen uit de bundel.
En vanzelfsprekend is er tijd om na te praten met een drankje.
 
Het werk van Vera Panova is in het verleden al eerder in het Nederlands verschenen - o.a. in de Russische Miniaturenreeks -  maar nog niet eerder werd een selectie van haar korte verhalen gebundeld. Vera Panova (1905-1973) was een ‘humanistische’ Sovjetauteur. Ze schreef niet, wat eigenlijk verplicht was, over de positieve helden van de nieuwe Sovjetmaatschappij, maar over gewone mensen met hun twijfels, verdriet, vreugde en zorgen. Haar verhalen behoren tot het beste van wat de Sovjetliteratuur heeft opgeleverd. Ze hielp veel jongere schrijvers die later beroemd werden, waaronder Yury Kazakov, Sergei Dovlatov (jarenlang haar secretaris), Viktor Konetzky, Andrei Bitov en Viktor Golyavkin. 
 
Eva van Santen (1943) is een Nederlandse slaviste en vertaalster, die aan de Universiteit van Leiden Slavische Talen heeft gestudeerd. Tussen 1969 en 1972 vertaalde zij reeds enkele werken. Daarna heeft zij als lerares Engels in het volwassenenonderwijs gewerkt. Na 2006 is zij weer begonnen met vertalen, waaronder verschillende delen van de Slavische Cahiers.
 
Willem G. Weststeijn is emeritus hoogleraar Slavische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel over (Russische) literatuur geschreven, zowel wetenschappelijke artikelen als voor het algemene publiek. Hij is de initiatiefnemer van de Slavische Cahiers.
 
Wij hopen je 24 november te kunnen verwelkomen. Graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch (020 623 11 38) of je aanwezig zult zijn.
Presentatie Vera Panova
Search engine powered by ElasticSuite