Taal

Publiek interview Johan de Boose

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek

Jevgeni – Het vloekhout deel 2
(De Bezige Bij 2014, 320 blz., paperback: € 19,99)

gaat auteur Johan de Boose in gesprek met historicus Han Borg.

De Boose wekt de waanzinnige veertiende eeuw tot leven in zijn nieuwe magistrale roman Jevgeni.

Moskou, veertiende eeuw. Twee Russische monniken, een zanger en een schilder, vluchten voor de Tataren. Zij komen terecht in diverse Europese steden, waar ze getuige zijn van het excentrieke gedrag van mensen die geloven in het einde der tijden. Telkens opnieuw worden ze bedreigd en moeten ze vluchten. Uiteindelijk belanden ze in een abdij in het Vlaamse Ehinham, waar ze gastvrij worden ontvangen. Ook daar neemt de dreiging toe: er breekt een zondvloed uit, de paters gedragen zich als perverselingen in een gekkenhuis, de abt is een fantast omringd door lustengelen, en de enige non zoekt op haar eigen manier naar haar mystieke ziel.

Ten slotte worden de Russische monniken weer voortgedreven door het noodlot. Hoe sneller ze aan de waanzin willen ontsnappen, hoe waanzinniger hun bestaan wordt. De cirkel zal zich sluiten, maar de Apocalyps zal wel heel dicht in de buurt komen. Een houtblok, afkomstig van Christus' kruis, speelt bij dit alles een beslissende rol.
Jevgeni is goed te lezen als afzonderlijke roman.

Johan de Boose (1962) is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. Voor zijn boeken ontving hij vele onderscheidingen.
Het interview wordt afgewisseld met fragmenten uit Decamerone (1971) van Pier Paolo Pasolini.

Search engine powered by ElasticSuite