Taal

Schulz-avond

Graag nodigen wij u uit voor de Bruno Schulz-avond op 23 mei van 18:00u tot 20:30u in

de Doelenzaal, UvA -Bibliotheek
Singel 425, Amsterdam

De avond zal in het teken staan van de Poolse schrijver en kunstenaar Bruno Schulz, waarbij bijzondere aandacht geschonken zal worden aan Brieven, een uitgave die recentelijk verscheen in de serie Slavische Cahiers.

Schulz was een getalenteerd proza-schrijver, die tot de belangrijkste Poolse schrijvers van de twintigste eeuw behoort. Zijn romans verwierven internationale bekendheid. Schulz was tevens een bedrijvig briefschrijver en zijn correspondentie met andere kunstenaars en auteurs zijn van groot (literair)historisch belang. De brieven geven een goed beeld van Schulz' kenmerkend rijke, poëtische stijl.

Dit jaar werden de brieven voor het eerst naar het Nederlands vertaald door maar liefst tien verschillende vertalers.

Programma:

18.00 - 18.15u Inloop (met koffie en thee)
18.15 - 18.30u  Opening en welkom door Elzbieta Niemczuk-Weiss (UvA) en Susan van Oostveen (Pegasus)
18.30 -  18.45u Waarom een uitgave van 'Brieven'? Presentatie door Kris van Heuckelom (KU Leuven), samensteller van de bundel.
18.45 - 19.00u  Vertaler Paul Hulsenboom (Radboud Universiteit) over de moeilijkheden van het vertalen van Schulz.
19.00 - 19.30u  Pauze met broodjes en boekverkoop
19:30 - 20:00u Vertoning van de animatiefilm 'Street of Crocodiles', met korte inleiding door André Roosen (UvA)
20:00 - 20:30u Borrel

De avond wordt georganiseerd door de afdeling Slavische talen en culturen van de Universiteit van Amsterdam en Boekhandel & Uitgeverij Pegasus. Het belang van het project Brieven zal worden uitgelegd door Kris van Heuckelom (KU Leuven).
Vervolgens zal één van de vertalers, Paul Hulsenboom (RUN) een presentatie geven over hoe het was om met zoveel mensen aan hetzelfde project te werken, en over de moeilijkheden die hij en zijn collega's bij het vertalen van de bijzondere Schulz zijn tegengekomen. 
André Roosen (UvA) zal een inleiding geven bij de film Street of Crocodiles, een Engelse animatiefilm van de gebroeders Quay. De film zal aansluitend afgespeeld worden.
 
Bij deze presentaties is catering aanwezig en om 19.15u zullen er in de halfuur durende pauze belegde broodjes geserveerd worden. Hier heeft u ook de gelegenheid om, indien u geïnteresseerd bent, een exemplaar van 'Brieven' aan te schaffen.

We zullen de avond afsluiten met een drankje.

Interesse? S.v.p aanmelden via deze link: https://goo.gl/forms/0mvNLwIb5Ar1LABE3

Search engine powered by ElasticSuite