Taal

EAST Seminar: Oekraïne tussen Rusland en Europa

EAST Seminar: Oekraïne tussen Rusland en Europa
op donderdag 17 april van 17.00 tot 19.00 uur
bij boekhandel Pegasus, Singel 367, Amsterdam   


Het onderwerp voor het komende East Seminar (www.east-blog.nl) is Oekraïne tussen Rusland en Europa.
De inleiding van plusminus 40 minuten wordt verzorgd door Marc Jansen. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Marc Jansen publiceerde onlangs Grensland – Een geschiedenis van Oekraïne (Van Oorschot 2014, 269 blz., paperback: € 24,90). Dit boek is vanzelfsprekend te koop, en desgewenst is de auteur bereid uw aankoop te signeren.
 
Oekraïne betekent letterlijk vertaald ‘Grensland’. Dit grensgebied, waar door de eeuwen heen grote mogendheden als Polen en Rusland, het Habsburgse en Ottomaanse rijk, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie met elkaar in botsing kwamen, is pas sinds het uiteenvallen van de USSR in 1991 een onafhankelijke republiek. Maar de grenzen van dit ‘Grensland’ zijn tot op de dag van vandaag omstreden. In maart annexeerde Rusland de Krim, een maand later gaan ook in het zuidoosten van het land stemmen op voor aansluiting bij Rusland of op zijn minst federalisering. Zal Rusland zijn buurland laten voortbestaan en in welke vorm, hoe reageren de Oekraïners zelf en de internationale gemeenschap op de ontwikkelingen, die met de dag lijken te veranderen?

Marc Jansen was als historicus lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde enkele jaren in Moskou en doorkruiste de voormalige Sovjet-Unie. In 1980 verscheen zijn proefschrift Een showproces onder Lenin, gevolgd door diverse boeken en artikelen over de Russische en Sovjetgeschiedenis.

Indien u de deze bijeenkomst bij wilt wonen, verzoeken wij u zich aan te melden via winkel@pegasusboek.nl.
Wij hopen u de 17e april te kunnen verwelkomen.

Sara Crombach (EAST, Universiteit van Amsterdam: www.east-blog.nl)
Wim Bosch (Boekhandel Pegasus: www.pegasusboek.nl)

Search engine powered by ElasticSuite