Taal

Lezing Laura Starink

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de lezing van Laura Starink op

 donderdag 19 maart van 17 tot 19 uur in de boekhandel.

 Zij zal spreken naar aanleiding van haar onlangs verschenen boek

 De schaduw van de grote broer – Letten en Russen/Joden in Polen/Duits Kaliningrad/Oorlog om Oekraïne
(Atlas Contact 2015, 344 blz., paperback: € 19,99)  

De onrust in Oekraïne laat goed zien hoe Rusland de Tweede Wereldoorlog als propagandamiddel gebruikt. Voor Vladimir Poetin bestaat de Kievse junta uit fascisten, neonazi's en antisemieten. Het verschaft hem het alibi voor de ondermijning van een vroegere vazalstaat, die zich probeert los te weken uit Ruslands invloedssfeer. In Oost-Europa wordt de crisis met angst om het hart gevolgd.
Het hele gebied worstelt met zijn bloedige geschiedenis. Laura Starink zag hoe in het Russische Kaliningrad, het vroegere Duitse Koningsbergen, de nostalgie naar het Duitse verleden opbloeit, maar de rol van het Rode Leger taboe blijft. Hoe de jonge historicus Kamil de dorpelingen van het Poolse Jedwabne vergeefs probeert te interesseren voor de moord van hun voorouders op hun Joodse buren. En hoe 25.000 chassidische pelgrims op zoek naar hun wortels elk jaar het kozakkenstadje Oeman in de binnenlanden van Oekraïne op stelten zetten. Starink beschrijft hoe ingewikkeld in ieders leven de keuze was tussen de twee kwaden van nazisme en communisme, en hoe de geschiedenis zeventig jaar na de oorlog nog altijd een politiek mijnenveld is.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Wij verzoeken u wel vriendelijk ons van uw komst op de hoogte te stellen. Aanmelden kan telefonisch (020 - 6231138) of per e-mail: winkel@pegasusboek.nl.


Search engine powered by ElasticSuite