Taal

Lezing Selma Leydesdorff

UITNODIGING

Graag nodigen wij u uit voor de lezing en de presentatie van

Selma Leydesdorff: Sasha Pechersky
De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde
(Prometheus | 352 pagina’s | ISBN 9789044637625 | € 25,00)

op 20 september 2018 van 17.00 uur tot 19.00 uur
bij Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

Selma Leydesdorff zal deze middag ook dieper ingaan op hoe de herinnering aan de moord op de joden zich in de toenmalige communistische wereld anders ontwikkelde dan in het Westen.

Leydesdorff schreef deze bijzondere biografie van een vergeten held, gebaseerd op niet eerder gebruikte documenten en interviews met ooggetuigen. Pechersky leidde op 14 oktober 1943 een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Hoewel dit de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog was, kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publieke erkenning die hij verdiende; enkel omdat hij gevangen had gezeten werd hij in zijn thuisland Rusland gewantrouwd. Dit ontluisterende verhaal benadrukt dat de joden niet passief waren tegenover het Duitse geweld en biedt een fascinerend inzicht in een cruciale periode in de geschiedenis. Bovendien toont dit boek de wrange geschiedenis van de joden die slachtoffer werden van het stalinisme, net nadat ze de nazigruwelen hadden overleefd.

Selma Leydesdorff is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is bekend als prominent onderzoekster en theorievormer op het gebied van mondelinge geschiedenis. Haar werk wordt internationaal als baanbrekend beschouwd; de mede door haar ontwikkelde nieuwe perspectieven worden als relevant gezien voor een groot aantal andere vakgebieden.

U bent van harte welkom. Na afloop van de lezing zal in een hapje en een drankje worden voorzien.
Graag horen wij of u aanwezig zult zijn via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch: 020-623 11 38.

Lezing Selma Leydesdorff
Search engine powered by ElasticSuite