Taal

Presentatie 'Dit volk heeft zijn god op aarde'

Beste Pegasus-vriend,
 
Met veel genoegen nodigen de auteurs en Boekhandel Pegasus je uit voor de boekpresentatie van:
 
Ooggetuigen van de Russische geschiedenis
 
Samenstelling: Hans Driessen, Michel Krielaars en Eva Peek
 
De presentatie vindt plaats op woensdag 5 juli bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).
 
Programma:
16.00 uur: Inloop en welkom
16.15 uur: Michel Krielaars en Eva Peek vertellen ons over de getuigenverslagen en waarom we juist nú dit boek moeten lezen
17.00 uur: Vragenronde voor publiek
Napraten met een drankje
 
Over Dit volk heeft zijn god op aarde
 
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen, met een bloedige oorlog in het hart van Europa als gevolg. Ineens drongen de parallellen tussen heden en verleden zich aan alle kanten op. Vooral waar het ging om een samengaan van wreedheid en knulligheid.
 
Dat blijkt ook uit de meer dan honderdvijftig ooggetuigenverslagen in 'Dit volk heeft zijn god op aarde'. Peter de Grote toont het eelt op zijn handen aan een leerling-stuurman, Catharina II wil in kapiteinsuniform en te paard haar man van de troon stoten, een huisvrouw vreest de winter van 1917-1918. Anderen laten het grote lijden zien waaraan het Russische volk door achterdochtige ‘goden’ als Ivan de Verschrikkelijke en Stalin is onderworpen. Ook zijn er persoonlijke verslagen te lezen van belangrijke momenten uit de Russische geschiedenis: het verdrijven van Napoleon (1812), de Oktoberrevolutie (1917) en de blokkade van Leningrad (1941-1944).
 
Enkelingen durfden het aan die goden te weerstreven, zoals de dekabristen in de negentiende eeuw, de schrijver Aleksandr Solzjenitsyn en de dichter Iosif Brodski in de twintigste eeuw, en journaliste Anna Politkovskaja en activisten Aleksej Navalny en Vladimir Kara-Moerza in de eenentwintigste eeuw.
 
Michel Krielaars is historicus en was van 2007 tot 2012 correspondent in Rusland. Hij heeft reeds verschillende titels over Rusland op zijn naam staan. Krielaars is werkzaam voor de boekenredactie van NRC.
 
Eva Peek studeerde Russisch en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Ze werkte en studeerde in Sint-Petersburg, Parijs, Berlijn en Kiev. Zij is momenteel werkzaam als redacteur Boeken bij NRC.
 
 
Wij hopen je 5 juli te kunnen verwelkomen. Graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch (020 623 11 38) of je aanwezig zult zijn.
 
Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus
Presentatie 'Dit volk heeft zijn god op aarde'
Search engine powered by ElasticSuite