Taal

Presentatie van 'De Balkan' van Raymond Detrez

Beste lezer,

Met veel plezier nodigen wij u uit voor de presentatie van

Raymond Detrez De Balkan Een geschiedenis
(Houtekiet, 616 blz., paperback, 2019, ISBN 9789089247667, € 29,99)

op dinsdag 29 oktober van 17.00 tot 19.00 uur bij
Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

Raymond Detrez zal deze middag geïnterviewd worden door Guido Snel.

De Balkan. Een geschiedenis biedt een overzicht van de bewogen geschiedenis van Zuidoost-Europa, van de verovering van het schiereiland door de Osmaanse Turken in de veertiende eeuw tot de Euro-Atlantische integratie vandaag. De nadruk ligt op de negentiende en twintigste eeuw, waarin de grenzen tussen de hedendaagse Balkanstaten moeizaam vorm kregen en de samenlevingen er zich moderniseerden. Dit boek gaat in op een aantal aspecten die doorgaans minder aandacht krijgen: de Osmaanse aanpak van religieuze diversiteit, de culturele en ideologische ontwikkelingen onder de orthodoxe christenen, de verlichting, vormen van civiel nationalisme, de ‘koninklijke dictaturen’ tijdens het interbellum, de desintegratie van Joegoslavië en de vele Westerse oordelen en vooroordelen over de Balkan. De Balkan. Een geschiedenis is de vrucht van dertig jaar onderwijs, eigen historisch onderzoek en persoonlijke betrokkenheid bij het wel en wee van de Balkanvolken.

Raymond Detrez is gespecialiseerd in Zuidoost-Europa. Hij is een internationaal erkende autoriteit binnen zijn vakgebied. Zijn boeken worden beschouwd als standaardwerken binnen het Nederlandse taalgebied.
Aan de Universiteit Gent doceerde hij Oost-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis, Oost-Europese literatuur (andere dan de Russische) en Zuid-Slavische talen. Hij was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven alwaar hij geschiedenis van de Balkan doceerde. In oktober 2013 ging hij met pensioen, maar hij is nog steeds verbonden aan de UGent en geeft nog les.

Guido Snel (1972) is schrijver, vertaler en docent Europese literatuur aan de Universiteit van Amsterdam met een specifieke focus op de Balkan, Centraal- en Oost-Europa. Hij vertaalt uit het Servisch, Kroatisch en Bosnisch. In 2018 verscheen zijn laatste roman De mirreberg.

Wij hopen u dinsdag 29 oktober te kunnen begroeten. De toegang is gratis, maar graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch 020- 623 11 38 of u aanwezig wilt zijn.

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus

Presentatie van 'De Balkan' van Raymond Detrez
Search engine powered by ElasticSuite