Taal

Presentatie 'Verhalen' van Andrej Platonov

Beste lezer,

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke presentatie van

Verhalen van Andrej Platonov
(Van Oorschot, 800 pagina’s, gebonden, €50,00)

op donderdag 11 juli van 17.00 tot 19.00 uur bij Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

Otto Boele, verbonden aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de moderne Russische literatuur zal een inleiding verzorgen.
Daarnaast is vertaalster Aai Prins aanwezig en zij zal ingaan op de totstandkoming van deze fonkelnieuwe vertaling.


Andrej Platonov
 schrijft met een meesterlijke mengeling van satire, symboliek en ironie. De verhalen van Platonov kenmerken zich stuk voor stuk door zijn uit laconieke humor en berusting samengestelde toon. Met gevoel voor absurdisme geeft hij de strubbelingen van de realiteit in de Sovjet-Unie weer en weet zo, met zeer concrete, grijpbare gegevens en situaties, grotere thema’s aan de orde te stellen.

Het 'platonoviaanse' proza is ten diepste doordrongen van de gedachte dat de mens streeft naar geluk, dat niet per definitie voortkomt uit vooruitgang en techniek, zoals de communistische leer voorschrijft. Maar dat weerhield Platonov er niet van het idealisme en de voorvechters van de revolutie in al hun schakeringen te laten zien. Zijn verhalen werpen de vraag op wie macht uitoefent over wie en op welke grond, en wat meer waard is: intellect of praktisch inzicht? Platonov was impliciet kritisch tegenover het Sovjetregime in zijn verhalen, novellen en romans waardoor die in zijn eigen land maar nauwelijks te lezen waren. Pas ver na de dood van Stalin kreeg zijn werk de internationale bekendheid die het verdient.

Aai Prins
 (1959) vertaalde sinds 1988, soms in samenwerking met anderen, tientallen werken uit het Russisch waaronder proza van Boelgakov, A. Rybakov, Vladimir Odojevski en Tsjechov. In 2013 ontving zij de Filter Vertaalprijs voor haar vertalingen van Gogol. Eerder won ze de Aleida-Schotprijs voor haar vertaling van o.a. Velimir Chlebnikovs Zangezi.

U bent van harte uitgenodigd! We verzoeken u wel om ons te laten weten of u aanwezig zult zijn.
Telefonisch - (020) 623 11 38 - of via winkel@pegasusboek.nl

Presentatie 'Verhalen' van Andrej Platonov
Search engine powered by ElasticSuite