Taal

Bijeenkomst: 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

Historicus Guido van Hengel, auteur van De dagen van Gavrilo Princip – Hoe een jonge rebel de Eerste Wereldoorlog ontketende (Ambo 2014, 327 blz., paperback: € 21,95), gaat in gesprek met de acteurs van theatergroep De Warme Winkel, die dit jaar in het kader van het Holland Festival de voorstelling Gavrilo Princip brengt.

Het gesprek vindt plaats op vrijdag 23 mei van 17.00 tot 19.00 uur bij boekhandel Pegasus, Singel 367, Amsterdam.

Het boek

De moord op aartshertog Franz Ferdinand wordt wel gezien als de aanzet tot de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juni 1914 werden hij en zijn vrouw Sophie doodgeschoten, waarna de Europese grootmachten in een catastrofale oorlog belandden. Bekend is dat de moordenaar, scholier Gavrilo Princip, hulp kreeg van schimmige legerofficieren die verenigd waren in de Zwarte Hand, maar daar eindigt het verhaal meestal. De schutter van Sarajevo lijkt zo een voetnoot in de wereldgeschiedenis, maar wat was zijn sociale, culturele en intellectuele achtergrond waardoor hij tot deze terreurdaad kwam? Wat bewoog hem? En wat beoogde hij?
Guido van Hengel volgt de persoonlijke ontwikkeling van Princip: een arme boerenzoon uit de Bosnische bergen die met grote verwachtingen naar de stad trok, daar radicaliseerde en uiteindelijk verstrikt raakte in een voor hem nieuwe wereld. De frustratie van Princip is nu, een eeuw later, nog angstaanjagend actueel.

De voorstelling: 19 t/m 27 juni 2014 Amsterdam Roest, Van Gendthallen

Theatergroep De Warme Winkel neemt ons mee terug naar een keerpunt in de moderne geschiedenis: 28 juni 1914. Gavrilo Princip heeft met vijf vrienden een aanslag beraamd op de Habsburgse troonopvolger Franz Ferdinand tijdens diens bezoek aan Sarajevo. Maar de pistolen haperen, de granaten ontploffen niet óf te laat; en de aanslag mislukt. Door een reeks van stomtoevallige omstandigheden komt Gavrilo even later alsnog oog in oog te staan met Franz Ferdinand. Het laatste wat Ferdinand ziet, is een klein mannetje met smalle schouders en een dun snorretje.
Met zijn eigenzinnige humor brengt De Warme Winkel een maniakale, orgastische, theatrale reconstructie die uiteindelijk alleen nog doet denken aan een slagveld.
Meer informatie: www.dewarmewinkel.nl

Voor één van de voorstellingen tijdens het Holland Festival worden de klanten van Pegasus speciaal uitgenodigd! Wanneer dat precies is en wat de Pegasusklanten dan voor bijzondere behandeling krijgen wordt tijdens deze presentatie bekendgemaakt.

In 2013 werkten Pegasus en De Warme Winkel succesvol samen rond de voorstelling Poëten & Bandieten over de Russische dichter en bokskampioen Boris Ryzji.

Iedereen is van harte welkom!
Wij verzoeken u ons van uw komst op de hoogte te stellen.

Search engine powered by ElasticSuite