Taal

Colloquium & boekpresentatie 'Endangered languages in Eurasia'

Binnenkort verschijnt bij ons:

The fascination with Inner Eurasian languages in the 17th century:
The Amsterdam mayor Nicolaas Witsen and his collection of ‘Tartarian’ vocabularies and scripts
(Pegasus 2018 | 644 pagina's | gebonden | ISBN 978 90 6143 444 3 | ca. € 60,-)

Namens redactie en auteurs nodigen wij u gaarne uit voor de presentatie van dit boek en het daarbij horende colloquium over Endangered Languages op 30 november in het Allard Pierson Museum.

Hieronder vindt u de uitnodiging. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden bij: kristel.doreleijers@meertens.knaw.nl

Het colloquium Documentation and revitalisation of endangered languages in Eurasia wordt gehouden op vrijdag 30 november in het Allard Piersonmuseum (Nina van Leerzaal) (Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam)

Het colloquium is volledig gewijd aan de actualiteit. Heden ten dage is het voortbestaan van vele talen - waarover Witsen als eerste berichtte - ernstig bedreigd. Zij worden door steeds minder mensen gesproken en nauwelijks meer doorgegeven aan jongere generaties. Deskundigen zullen vertellen aan welke gevaren deze talen bloot staan en hoe men probeert hun verdwijnen te voorkomen, bijvoorbeeld door zo grondig mogelijke documentatie en de vervaardiging van nieuw materiaal voor het taalonderwijs.

PROGRAMMA:

11:00 -12:45:
Rieks Smeets (Universiteit Leiden, Unesco): North West Caucasian Languages

Rogier Blokland (Universiteit Uppsala): The Finno-Ugric Languages today

Henryk Jankowski (Universiteit Poznań): Endangered Turkic Languages

13:45-15:30:
George van Driem (Universiteit Bern): Killing languages and survivors in the Himalayan region

Aleksandr Pevnov (Ac.v.Wet. St.Petersburg): Efforts to safeguard Tungusic Languages

Juha Janhunen (Universiteit Helsinki): Language Endangerment in the Mongolic sphere

16:00-17:00:
Nicholas Ostler (Foundation for Endangered Languages, Londen): Endangered languages in a World of Nation States

Bruno Naarden (Universiteit van Amsterdam): Presentatie bundel 'The fascination with Inner Eurasian languages in the 17th century'
Deze bundel bevat studies over specimina van zesentwintig Euraziatische talen. Deze taalfragmenten zijn oorspronkelijk verzameld door Nicolaas Witsen (1641-1717).

Gedurende dertig jaar had deze burgemeester van Amsterdam gegevens vergaard over de geografie, de flora, fauna en de volkeren van Siberië, Centraal Azië en Mongolië. In 1705 publiceerde hij dit materiaal in de twee foliodelen van zijn 'Noord en Oost Tartarye'. Witsens boek bevatte ook een aantal woordenlijsten, vertalingen van het Onze Vader en voorbeelden van schriftsystemen die unieke informatie bevatten over Kaukasische, Samojeedse, Fins-Oegrische, Mongoolse, Turkse en Toengoesische en andere talen.
In de door Pegasus uitgegeven bundel heeft een internationale groep gerenommeerde specialisten deze taalfragmenten uitvoerig geanalyseerd. Dankzij hun werk weten wij nu aanzienlijk meer van de ontwikkeling die een groot aantal talen vroeger heeft doorgemaakt en is een beter inzicht verkregen in het belangrijke onderzoek dat al in de zeventiende eeuw door taalkundigen is uitgevoerd.

17:00-18:30: borrel in museumcafé

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus

Colloquium & boekpresentatie 'Endangered languages in Eurasia'
Search engine powered by ElasticSuite