Taal

Lezing Aleksandr Skorobogatov

L.S.

Graag nodigen wij u uit voor de lezing van Aleksandr Skorobogatov op

vrijdag 3 juni van 17 tot 19 uur
bij Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

ter gelegenheid van de heruitgave van zijn debuutroman Sergeant Bertrand.

Aleksandr Skorobogatov (Grodno, 1963) besloot op zijn achttiende zich volledig aan zijn schrijverschap te wijden. Met maar één staatsuitgeverij en één literair tijdschrift in Wit-Rusland, lagen de kansen voor hem niet voor het oprapen. De redacteur liet hem weten dat zijn teksten ideologisch onnaceptabel en politiek incorrect waren. Inmiddels is zijn debuutroman Sergeant Bertrand (1991) uitgegroeid tot een klassieker en bereikte wereldwijd een miljoenenpubliek.

Uitgeverij Cossee geeft nu, vijfentwintig jaar na verschijnen, Skorobogatovs debuutroman Sergeant Bertrand opnieuw uit.

Over de roman:
Nikolaj en Vera zitten thuis, hij aan de wodka, zij aan de thee, wanneer er op de deur wordt geklopt. Vera doet open – Nikolaj luistert aandachtig mee vanuit zijn luie stoel. Er staat een man voor de deur, hoort hij, ‘Sergeant Bertrand’. Maar waarom fluisteren ze ineens?

Zodra Nikolaj zichzelf dit afvraagt, ontstaat er een klein barstje in het wederzijdse vertrouwen van het echtpaar. Hij begint haar te volgen en te bespioneren. Met Nikolaj raken ook wij steeds verder weg van een eenvoudige, eenduidige werkelijkheid. Wat is waar, en wat verzinnen wij voor onszelf? En wat als we ons niet meer bewust zijn van onze eigen fabricaties? Uiteindelijk moeten we ons met Nikolaj afvragen: wie was toch die man voor de deur, die Sergeant Bertrand?


Wij hopen u vrijdag 3 juni te mogen verwelkomen.
Met vriendelijke groet,

alle medewerkers van Pegasus

Search engine powered by ElasticSuite