Taal

Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor Jan Willem Bos

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs, de belangrijkste onderscheiding voor vertalers, gaat dit jaar naar Jan Willem Bos, voor zijn vertaaloeuvre vanuit het Roemeens naar het Nederlands.

Voor uitgeverij Pegasus vertaalde Jan Willem Bos de indrukwekkende roman Het boek der fluisteringen van Varujan Vosganian. Daarnaast zijn de woordenboeken Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens bij Pegasus verschenen. 
Voor 2019 staan er bij de uitgeverij drie romans / novellen in de vertaling van Jan Willem Bos gepland.

Vertaalmeester en ambassadeur
‘Jan Willem Bos komt de prijs toe voor het meesterschap waarmee hij zeer veeleisende en complexe literaire werken uit het Roemeens in het Nederlands vertaald heeft, maar ook voor zijn voorbeeldige ambassadeurschap van de Roemeense taal en literatuur in Nederland’, aldus Maarten Asscher bij de aankondiging van de prijs dinsdagavond in Amsterdam.

Naast voorzitter Maarten Asscher, bestaat de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs dit jaar uit Henri Bloemen, Eric Metz, Hilde Pach, Marjolein van Tooren en Marjoleine de Vos. Zij lazen en beoordeelden de afgelopen maanden werk van de kandidaten voor de prijs en kozen unaniem voor Jan Willem Bos.

Cărtărescu vertaling kroon op het werk
Jan Willem Bos (1954) brengt sinds 1981 vertalingen uit het Roemeens uit. Zijn bekendste en belangrijkste werk als literair vertaler is zonder twijfel het drieluik Orbitor, drie onderling samenhangende romans van de hedendaagse, modernistische schrijver Mircea Cărtărescu. De romans verschenen in ons land onder de titels De wetenden (2010), De trofee (2012) en Het onmetelijk mausoleum (2015). Met de trilogie heeft niet alleen de schrijver zelf, maar ook zijn Nederlandse vertaler een kroon op zijn werk gezet.

Naast zijn omvangrijke vertaaloeuvre maakte Jan Willem Bos woordenboeken Roemeens-Nederlands en Nederlands-Roemeens, publiceerde hij bloemlezingen met verhalen van Roemeense auteurs, publiceerde hij talloze artikelen over Roemenië, alsmede twee persoonlijke nonfictie-boeken over dat land.

Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor Jan Willem Bos
Search engine powered by ElasticSuite