Taal

Presentatie nieuwe vertaling Andrej Platonov


Romans van Andrej Platonov
Beste Pegasus-vriend,

Met veel genoegen nodigen we je uit voor de boekpresentatie van de nieuwe vertaling door Aai Prins van:

Andrej Platonov
Romans
(Van Oorschot | 928 blz., gebonden, 2023, € 50,00)

De presentatie vindt plaats op vrijdag 20 oktober bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).

Programma:
16.00 uur: Inloop en welkom
16.15 uur: Tonnus Oosterhoff vertelt ons waarom we Platonov moeten lezen
17.00 uur: Vragenronde voor publiek met Aai Prins en Tonnus Oosterhoff
Napraten met een drankje

Over Romans van Andrej Platonov:
In zijn kritische en satirische romans toont Andrej Platonov de strubbelingen van het leven in de Sovjet-Unie. Met gevoel voor absurdisme beschrijft Tsjevengoer de plotselinge en onontkoombare invoering van het communisme in het gelijknamige dorp.

De bouwput, een verhaal over de collectivisatie van de landbouw, laat zien hoe de boeren hun eigen vee slachten en opeten om ze niet te hoeven afstaan. Het geeft een waarachtig beeld van de ramp die zich op het Russische platteland in de jaren dertig heeft voltrokken.

Platonovs romans mochten in de Sovjet-Unie pas pas eind jaren tachtig verschijnen, en ze bezorgden hem postuum internationale bekendheid. Dit deel bevat behalve Tsjevengoer en De bouwput ook Brood en lezen, Dzjan en De gelukkige Moskou.

Aai Prins (1959) is literair vertaler. Zij studeerde Russisch aan de Universiteit van Amsterdam  Ze vertaalde onder meer werk van Alesjkovski, Boelgakov, Gogol, Dovlatov, Sorokin, Tsjechov en Platonov.
In 2001 ontving Prins de Aleida Schotprijs, in 2013 de Filter-vertaalprijs. In 2019 werd zij bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijs. Tussen 2006 en 2014 doceerde ze in Sint-Petersburg Nederlands aan het Nederlands Instituut en de Universiteit van Sint-Petersburg.

Tonnus Oosterhoff is een Nederlands dichter en schrijver.
In 2012 ontving Oosterhoff de P.C. Hooft-prijs voor zijn, in de woorden van de jury, "in hoge mate vernieuwende poëzie". Bij deze gelegenheid vertelt Oosterhoff over zijn liefde voor Platonov.

Wij hopen je 20 oktober te kunnen verwelkomen. Graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch (020 623 11 38) of je aanwezig zult zijn.

Presentatie nieuwe vertaling Andrej Platonov
Search engine powered by ElasticSuite