Taal

Presentatie Sjifra Herschberg

Beste Pegasusvrienden, 

Met veel genoegen nodigen we jullie uit voor de boekpresentatie van het door Pegasus uitgegeven prozadebuut van 

Sjifra Herschberg De binnenplaats
(160 blz.| pap. met flappen | € 19,50)

De presentatie vindt plaats op vrijdag 24 mei bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).

Programma:
16.30 uur: Inloop en welkom.
16.45 uur: Sjifra Herschberg vertelt over de achtergrond van haar verhalen. Daarna wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Nico Dros
Vanaf ca.17.30 uur is er tijd om na te praten met een drankje.

Over De binnenplaats
Een Moskouse binnenplaats begin jaren negentig. Een roerige en verwarrende tijd op de grens tussen Sovjet-Unie en Rusland. Het leven verandert, maar niet voor iedereen even snel of even ingrijpend. En niet alles wat verandert, wordt toegejuicht. Veel gaat langs gewone Russen heen, die liever als vanouds hun best doen zo min mogelijk op te vallen.

We maken kennis met oom Kolja en de mannen van de kaartclub, met Svetlana die dagen bezig geweest is haar verjaardagsmaal bij elkaar te versieren. We ontmoeten een dakloze die zijn intrek heeft genomen in het stookhok en Serjozja die van het Tsjetsjeense front in het ziekenhuis is beland. We horen de verhalen van de vrouwen in het badhuis en de overpeinzingen van baboesjka Masja die overal zo het hare van denkt.

Al deze karakters zijn volkomen fictief, maar stuk voor stuk had de auteur ze in de jaren dat zij in Moskou werkte tegen het lijf kunnen lopen. En de meesten van hen zouden, tot haar ongenoegen, geloven in de Kremlinpropaganda van nu en Poetins oorlog in Oekraïne steunen. Alleen oom Kolja had wellicht de moed gehad om te protesteren.

Sjifra Herschberg is journaliste, schrijfster en vertaalster. Zij studeerde Russische Letterkunde bij Karel van het Reve. Als journaliste was zij werkzaam in de Sovjet-Unie, Rusland en Israël en de Palestijnse gebieden voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en de NOS. De Binnenplaats is haar prozadebuut, waarvoor zij putte uit haar ervaringen als correspondent in de jaren negentig in Rusland. Tot 2022 was zij nog regelmatig in Rusland.

Nico Dros is een Nederlandse schrijver van verhalen, romans, essays en historische werken. Na een studie geschiedenis aan de VU in Amsterdam was hij enige jaren werkzaam in historisch onderzoek.
In 2022 verscheen zijn veelbejubelde Willem die Madoc maakte, een roman over de dertiende-eeuwse auteur van 'Van den vos Reynaerde'.

Presentatie Sjifra Herschberg
Search engine powered by ElasticSuite