Taal

Presentatie twee nieuwe titels van Douane

U I T N O D I G I N G

Hierbij nodigen wij u, mede namens uitgeverij Douane en vertaler Arie van der Ent, van harte uit voor de feestelijke presentatie van:

Pantelejmon Romanov Kameraad Kisljakov
(Douane 2017, 312 blz., pap., € 19,50)

&

Dmitri Danilov Het saaie, het gewone
(Douane 2017, 176 blz., pap., € 19,50)
 
op woensdag 20 december van 17 tot 19 uur bij boekhandel Pegasus
(Singel 367, Amsterdam)


Over KAMERAAD KISLJAKOV
Hoe pas ik in de maatschappij? Hoe zorg ik dat ik niet word opgeknoopt? In de ten onrechte vergeten roman Kameraad Kisljakov leren we een Sovjet-burger kennen.
Deze Ippolit Grigorjevitsj Kisljakov probeert zich stap voor stap om te vormen van ‘burger’ met oude sentimentele waarden, tot ‘kameraad’, ofwel nuttig instrument voor Stalins heilstaat. Dit klinkt abstract, maar deze roman is een bruisende aaneenschakeling van levendige scènes, waarin Kisljakovs gedaanteverwisseling met chirurgische precisie wordt vastgelegd en de slapstick ruim baan krijgt. Soms is het Laurel & Hardy op papier! Niet alleen de overrompelende stijl van Romanov maakt indruk, ook de thematiek is volstrekt eigentijds: hoe ver ben ik bereid om mezelf in het keurslijf van de buitenwereld te persen? Een bekeringsgeschiedenis die humor en diepte op zeldzame wijze ineenvlecht.

PANTELEJMON ROMANOV (1884-1938) was in de jaren ’20 en ’30 een bekende schrijver in de Sovjet-Unie. Zijn faam verwierf hij met satirische verhalen over de ondoorgrondelijkheid van de Sovjet-bureaucratie. Na zijn dood verdween hij uit de literatuuroverzichten. Dankzij het oprukken van de (totalitaire) informatiemaatschappij krijgt Romanovs werk weer aandacht.

Over HET SAAIE, HET GEWONE
Oeverloze ouwehoer of geniale poëet? Wie de gedichten van Dmitri Danilov (1969) leest, komt onherroepelijk bij één van deze extremen uit.
Niemand anders weet het leven in zijn grootsheid en nietigheid zo onderkoeld te beschrijven als hij. In zijn terloopse cadans schuilt zowel de magie als de demystificatie, de overwinning als de nederlaag, de sensatie als de verveling. Dat Danilov gelijk een voddenboer alles, ja werkelijk alles zijn gedichten binnen trekt – van verkreukelde bussen tot plastic stadionstoeltjes – maakt van hem een zeldzaam toegankelijk dichter. Maar sommigen zien de poëzie graag op een voetstuk en kunnen Danilovs liefdevolle gesnuffel aan de dagelijkse sleur niet aan.

DMITRI DANILOV (1969) is schrijver te Moskou. In alle landen waar zijn werk verschijnt, bouwt hij een vaste schare fans op. Bij Douane verschenen eerder de titels Zwarte en groene, De horizontale stand en Beschrijving van een stad.


Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Aanmelden: winkel@pegasusboek.nl

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus

Search engine powered by ElasticSuite